Staggträsk idag

För att fram till dess att byn elektrifierades och att vägen kom ha utvecklats och stabiliserats så kom byn att som ett ödets ironi att börja avfolkas från 1950-talet. Detta tog sin början i och med att behovet av ett jordbruk för självhushåll inte längre hade sin livsnödvändiga funktion som det haft tidigare. Avvecklingen och utflyttningen gick i snabb takt och redan vid decennieskiftet 1960/70-talet fanns endast några enstaka bofasta personer kvar.

Efter denna den djupaste svackan är en gård åter bebodd året runt. Övriga gårdar används för fritidsboende eller för mer eller mindre permanent boende.


Staggträsk byaförening

Byns gemensamma angelägenheter sköttes under långliga tider av Staggträsk byamän. Denna förvaltningsform utgjordes helt enkelt av de fastighetsägare som bodde i byn och leddes av en byaålderman. Då denna organisationsstruktur inte ansågs fungera väl och inte heller var anpassad till det moderna samhället och dess människor organiserades i stället på försök 2006 en frivillig och ideell byaförening. Medlemmar är de bofasta och de som har egendom eller fritidsboende på platsen eller de som på annat sätt har samhörighet med byn.

Ändamålet är att skapa samhörighet och gemenskap samt vårda och underhålla kulturarvet. Föreningens huvuduppgift blir därmed att tillvarata byns gemensamma angelägenheter som praktiskt främst är tillsyn och underhåll av den samfällda egendomen. Hur detta skall göras är organiserat och fastställt i stadgarna och genomförs utifrån beslut vid årsmöten och styrelsemöten.


Projekt och underhåll

Betydande insatser har genomförts under de senaste årtiondena och är redovisade i en separat projektkatalog. Dessa insatser är i sammanfattning:

Båthusområdet

  • Utökat båthusområde med återuppförda båthus med nya tak och golv och nya bryggor och ett tillkommande båthus,
  • Uteplats för grillning mm,
  • Bastuanläggning med tillhörande vedhus,
  • Torrtoalett

Kvarn- och dammområdet

  • Rekonstruktion av kvarnhuset med nytt tak och golv med vedhus/förråd och torrtoalett,
  • Broar med gångvirke över kvarndamm och vid sidan av densamma och bro över Kvarnbäckens utflöde i Långstaggträsket,
  • Nytt tak på båthuset vid båtlänningen i Långstaggträsket,

Bro

  • Ny spångbro över Abmobäcken uppströms utflödet i Hemsjön vid byns gränslinje mot tidigare kronopark.

Sammankomster och fester

Efter byaföreningens tillkomst anordnas regelbundet olika typer av festligheter nere vid båthusområdet. Typiskt är den årliga sommarfesten som brukar vara i anslutning till årsmötet och styrelsemötet. Årsfesterna brukar också kunna kombineras med andra festligheter som olika bemärkelsedagar och liknande påhitt.

Vid sådana tillfällen töms båthuset på sitt vanliga innehåll av båtar och annat som hör till fisket och bord och stolar ställs fram för de ofta 30-40 talet deltagarna. Ute grillas det ofta helstekt smågris, lamm, ren eller annat gott. I samband med festligheterna ordnas det med lekar, allsång och dans då musiken ljuder över bygden i den ljusa norrländska sommarnatten.