Trots sin relativa isolering har många generationer staggträskbor genom åren varit belästa och väl orienterade i samhällsfrågor, politik och religion. För flertalet har troshemvisten haft en lågkyrklig inriktning med en avvaktande tilltro till kyrkan och dess prästerskap. Vid tiden för etableringen av byn präglades trosuppfattningen mycket av Nyläseriet och då särskilt förstås Norrlandsläseriet. Denna trosgren som förespråkade en mera bokstavstrogen tolkning av skrifterna tog därför i mångt och mycket avstånd från den nya bibelöversättningen och den nya psalmboken från början av 1800-talet. Då läsarna stod i visst motsatsförhållande till den i deras tycke myndighetsmanipulerade kyrkan hamnade de ofta i klammeri med rättvisan och kom därför att ibland stå under rättslig prövning. Liksom vissa av ledarna för Norrlandsläsarna så kom även Johan Mårtensson att i ting 1821 dömas för sidovördnad av sin mormor Catharina Larsdotter Lestander för att å Landshäktet i Umeå avtjäna 20 dagars fängelse vid vatten och bröd. Detta då han offentligt tvistat med sin blinda mormoder ”att hon war både andeligen och lekameligen blind och att hon i alla sina dagar gått på Helfwitets wäg utan även skuffat henne något”.
Bibeln med den förklarande postillan tillsammans med psalmbok och katekes, var en flitigt använd huslitteratur. Dessa lästes så att de i många och långa stycken kundes utantill. Trosvissheten kunde i vissa fall gripa tag i och övergå till ett dogmatiskt synsätt där nästan alla nymodigheter betraktades som syndfulla. Läseriet som senare kom att präglas av 1800-talets nyevangelism ledde till att vissa av staggträskborna hängav sig åt frikyrkliga rörelser. Som en förmodad motreaktion på den mera dogmatiska trosövertygelsen tog delar av den yngre generationen avstånd från denna och ifrågasatte starkt gudstron överhuvudtaget.
I hemmen hölls frikyrko- och kyrkomöten när tillfälle gavs. Sådana möten besöktes av nästan alla och envar. Vid sidan av innehållet i det religiösa budskapet torde drivkraften att komma tillsammans för att träffas ha varit minst lika stor som evangeliets.