I samband med införandet av laga skifte, så avstyckades också samfälligheter som gemensam egendom för byns lagfarna fastigheter. Samfälligheterna, som till största delen fortfarande består, utgörs av till fastigheterna hörande:
- gemensamt fiske i alla vatten inom byns gränser,
- gemensam mark inklusive byggnader och fasta konstruktioner på denna mark,
- vägar
- båtlänningar.
Fäboden, kortare vägar och gångstigar som inte är i bruk överfördes under -80-talet till angränsande respektive markägare.
Samfälligheten vid båthusområdet
Hela båthusområdet nedanför byn vid Hemsjön är i nutid utvidgat och byggnaderna restaurerades 1984/1985 med nya tak och golv liksom att nya plankdäck lagts på båthusens bryggor. Ett ytterligare båthus uppfördes i samband med restaureringen av timmerstommen från ladugårdens hölada i Tvärnäs.
På samfälligheten vid båthusområdet finns tre båthus (det ena med dubbla in/utgångar med inristningar i stockarna från 1858), ett nothus, bastu med vedhus och en torrtoa (alla i liggande torrtimmer), som sammantaget ger ett genuint kulturhistoriskt intryck från traktens nybyggartid på 17/1800.
Kvarn/damm samfälligheten
Vid utloppet från Hemsjön och Lillträskets gemensamma utflöde i Långstaggträsket är samfälligheten för damm och kvarnområdet beläget. Här är den, efter kvarnen vid Vinmyrbäcken, senare uppförda kvarnhusbyggnaden restaurerad, men själva kvarnen är inte i funktionsdugligt skick. Tilloppsrännan från dess utskov i dammet är borta liksom själva anordningen inne i kvarnhuset för malning.
Dammkonstruktionen som är bevarad är från flottningsepoken då den byggdes för att dämma upp vattnet från snösmältningens vårflöde. Den är byggd av huggna granitblock kring dammluckan och ovan nämnda utskov för vattenkvarnen och är på båda sidor ansluten till fast mark av jorddammar.
Av den vid utflödet till Långstaggträsket anlagda sågen från 1800 finns inga lämningar kvar, men så sent som på 1950-talet kunde det urskiljas sågspånsrester. Sågplatsen är dock utmärkt på byakartan från 1897.
Lillträsket avdelades 1980 för fritidsfiske genom att en fiskedamm anlades vid sjöns utflöde och öring och fjällröding inplanterades. Samtidigt grävdes en avledande dräneringskanal förbi flottningsdammen för att hålla vattenståndet i Lillträsket mera konstant. I samband med de återställningsarbeten från flottningsepoken som genomfördes i Vindelälvens flottningssystem utjämnades, genom grävningar, bäckbottnarna inom dammområdet för att förbättra föryngringsmöjligheterna för strömfisk såsom öring.
I utloppet vid Långstaggträsket finns ett båthus vars timmerstomme är flyttad från Holmön. Detta båthus användes tidigare också som nothus för förvaring av den fiskenot som användes vid notdragning i Långstaggträsket.
Abmobäcksbron
Vid Abmobäckens utflöde i Hemsjön fanns tidigare en timrad överfartsbro till Stagglifäboden. Bron hade en bredd som gjorde det möjligt att ta över kreaturen till Stagglifäboden. Den låg inte på samfälld mark, men användes av alla som en samfällighetsanläggning för skogsarbeten, myrslåtter, etc. Bron är sedan 1990-talet raserad, men har uppströms 2009 ersatts av en mindre spångbro.